ASELSAN, geliştirdiği teknolojileri Mavi Balina 2024 tatbikatında sergiledi
ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre Mavi Balina 2024 tatbikatı, Türkiye’nin ev sahipliğinde Doğu Akdeniz’de gerçekleştirildi. Tatbikata NATO unsurları ve yabancı ülke temsilcileri gözlemci olarak katıldı.
ASELSAN’ın su altı ve su üstü kullanımına yönelik geliştirdiği FERSAH 100 MS multistatik sonar sistemi, DERİNGÖZ 100M/600 otonom su altı aracı ve DÜFAS 100-CU derinlik değiştiren düşük frekanslı aktif/pasif çekili sonar, Aksaz’da açılan sergi alanında sergilendi. Tatbikat kapsamında Deniz Üssü. Sistem katılımcılardan tam not aldı.
Mavi Balina’nın dikkatini çeken FERSAH 100 MS multistatik sonar sistemi, tamamen ASELSAN’ın milli kaynaklarıyla geliştirildi. Sistem, açık deniz ve kıyı sularında denizaltıları, torpidoları, insansız su altı araçlarını, demirli mayınları ve yüksek hızlı devriye botları gibi diğer su altı tehdit unsurlarını tespit etmek, takip etmek, sınıflandırmak ve yerini tespit etmek için kullanılan entegre bir sonar sistemi olarak tanımlanıyor.
DERİNGÖZ 100M/600 otonom sualtı aracı, keşif ve gözetleme amaçlı kullanılabilecek bir su altı aracı olarak öne çıkıyor.
600 metre çalışma derinliğine sahip olan DERİNGÖZ, modüler sistem mimarisi ve genişletilebilir bataryası sayesinde 15 saate kadar çalışabilmektedir. Kablosuz iletişim yeteneklerine sahip olan DERİNGÖZ, kullanım ve bakım kolaylığı sunmaktadır.
Mavi Vatan’ın Muhafızları
ASELSAN’ın çığır açan teknolojilerinden biri olan DÜFAS 100-CU, başta denizaltılar olmak üzere su altı tehditlerinin uzak mesafelerden tespitini sağlıyor.
DÜFAS, kompakt ve hafif tasarımı sayesinde farklı boyutlardaki su üstü platformlarında ve insansız su üstü araçlarında kullanılabiliyor.
ASELSAN’ın denizaltılara özel geliştirdiği FERSAH 100-S denizaltı sonarları da Mavi Balina tatbikatında büyük ilgi gördü. Bir denizaltının tüm akustik sensörlerini üretme kapasitesine sahip olan ASELSAN, yeni nesil sonar sensörlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
DÜFAS 100/LR, başta denizaltılar olmak üzere su altı tehditlerinin su üstü gemileri tarafından tespit edilmesini sağlar. Sistem, aktif ve pasif sonar yeteneklerini kullanarak denizaltıları ve torpidoları uzak mesafelerden tespit edebiliyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren ilk insansız deniz aracı MARLIN sayesinde Türk Deniz Kuvvetleri, insansız keşif-gözetleme-istihbarat, devriye, suüstü harbi, elektronik harp ve denizaltı savunma harbi görevlerini icra edebilme kabiliyetine kavuştu, insanlı unsurlarla gerçekleştirilir.