Bella Hadid'in Adidas kampanyasına yanıtı: 'Çok şaşırdım, özür dilerim'
Bella Hadid, 1972 Olimpiyatlarının yıldönümü şerefine Adidas'ın SL72 spor ayakkabılarının reklam kampanyasında yer aldı.
Filistinli Amerikalı model Bella Hadid, marka elçisi olduğu Adidas'ın reklamlarından çıkarıldıktan sonra, reklam kampanyasının 1972 Münih Olimpiyatlarıyla bağlantılı olmasına “çok şaşırdığını” söyledi.
“Kampanya başlamadan önce, 1972'deki korkunç olayların tarihsel bağlantısından habersizdim. Bu kampanyanın duyarsızlığı beni çok şaşırttı ve üzdü. Eğer bilgilendirilseydim, tüm kalbimle bunu yapardım. Asla katılmayacağımı söylüyorum” diye yazdı Hadid sosyal medya hesabına.
27 yaşındaki model, “Asla bilerek korkunç bir trajediyle bağlantılı herhangi bir iş veya faaliyette bulunmam” dedi.
“Antisemitizmden arınmış bir dünyayı savunmaya devam ederken her zaman Filistin halkımın yanında olacağım. Filistin halkının kurtuluşunda antisemitizmin yeri yoktur” diye ekledi.
Ayrıca Adidas'ın reklam kampanyasında yer alan ekibin sorunun farkında olması ve “daha fazla araştırma yapması gerektiğini” söyledi.
Tarihi bir yanlış adım
1972'de Batı Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Yaz Olimpiyatları sırasında sekiz Filistinli militan Olimpiyat köyüne girdi, iki İsrailli sporcuyu öldürdü, dokuz kişiyi rehin aldı ve ardından tüm rehineleri öldürdü.
1972 Oyunları o zamandan beri bu trajik olaylarla ve Steven Spielberg'in 2005 yapımı filmiyle ilişkilendirildi. Keşiş Filmin konusu buydu.
Reklam kampanyasının İsrail'i destekleyen gruplar tarafından eleştirilmesinin ardından Adidas bir açıklama yaparak kampanyayı “inceleyeceğini” ve Hadid'i büyükelçi olarak göstermeyeceğini duyurdu. Kampanyayı eleştiren grupların çoğu Hadid'in yarı Filistinli olmasının büyük bir hakaret olduğunu söyledi.
Antisemitizme Karşı Hareket'in CEO'su, “(Hadid'in) bu kadar çok Yahudi kanının döküldüğü bir Olimpiyatın anısına ayakkabıyı fırlatması gerçekten iğrenç” dedi.
Hadid Filistinliler adına kampanya yürüten bir isim. Filistin yanlısı birçok grup, yarı Filistinli bir kadının reklamlarda görünmesini engellemenin bağnazlık anlamına geldiğini savundu.
İngiliz-Amerikalı yayıncı Mehdi Hasan şunları söyledi: “1972 doğumlu olmayan bir Filistinli modele, 1972 Olimpiyatları ile ilgili bir spor ayakkabının reklamını yapamayacağını söyleyebilirsiniz çünkü Filistinliler o Olimpiyatlarda terör eylemleri gerçekleştirmişlerdir. Ortak noktaları Filistinli olmalarıdır ki bu da bağnazlığın ve ırkçılığın tanımıdır.”