WSJ: Türkiye’ye Eurofighter satışı IDEF’te açıklanabilir

ABD basını, Türkiye’nin bu hafta Eurofighter Typhoon savaş uçakları için milyarlarca dolarlık ön anlaşma imzalayabileceğini bildirdi. Avrupa savunma endüstrisi için önemli bir adım olacak olan bu anlaşma, ABD F-35’in arkasındaki Eurofighter programını da canlandırabilir.
Wall Street Journal’a göre, 40’a kadar uçağı kapsayabilen anlaşmanın değeri yaklaşık 5,6 milyar dolar olmalı. Ancak, kesin sayı ve uçak konfigürasyonu hala tartışılmaktadır. Eurofighter, Birleşik Arap Emirlikleri, Airbus ve Leonardo sistemlerinin bir konsorsiyumu tarafından üretilmektedir. Savaş Uçakları pazarı, yüksek maliyetleri ve prestijinden dolayı savunma sektörünün en rekabetçi alanlarından biridir.
2000’li yıllarda birçok sipariş alan Eurofighter, son yıllarda Lockheed Martin’in özelliğine sahip olan Lockheed Martin F-35’in önündeki arka plana karşıydı. Bu nedenle üreticiler F-35 ve yerel siparişleri alamayan ülkeleri takip ediyorlar.
Almanya geri adım atıyor
NATO Türkiye üyesi, 2023’ten beri Eurofighter’ın satın alınması için müzakereler yaptı. Ancak, Almanya’nın Ankara’nın bazı dış politika unsurlarıyla ilgili endişeleri nedeniyle ihracat lisansını onaylama isteksizliği süreci yavaşlattı.
Haber kaynaklarına göre, yeni Alman hükümeti anlaşmada yeşil ışığı açmaya hazır. Alman Şansölyesi Friedrich Merz, geçen hafta Londra’daki bir basın toplantısında “İhracat lisanslarının yolunu açacak bir karar” dedi.
Duyuru Savunma Fuarında planlanıyor
Konuya yakın kaynaklar, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki müzakerelerin ilerlediğini ve İstanbul’da yapılacak Uluslararası Savunma Sektörünün (IDEF) fuarının ana hatları temelinde bir anlaşmanın öngörülebileceğini söyledi. İngiliz Savunma Bakanlığı, bu yıl sonuna kadar Türkiye ile bir denetim anlaşması ve test planı imzalamayı hedefliyor.
İngiliz Savunma Bakanlığı sözcüsü “İngiliz, Eurofighter ihracat müzakereleri”, Savunma Bakanlığı’nın yorumdan kaçındığını doğruladı. Eurofighter yetkilileri bu konuda bir açıklama yapmadı.
Diğer ülkelerin süreci hızlanabilir
Türkiye ile olası anlaşmanın, Eurofighter konsorsiyumunun Katar ve Avusturya gibi diğer ülkelerle müzakerelerini hızlandırabileceği belirtiliyor. Ancak, Türkiye sipariş verdiyse, yıllık üretimin 30 plana çıkarılması gerekecektir. 14 uçak üretme yeteneğine sahip olan Eurofighter’ın onu 20’ye çıkarmaya çalıştığı bilinmektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri Sistemlerinde Duraklama Üretimi
Türkiye’nin emri de Eurofighter’ın üretimine geçebilir. Birleşik Krallık’taki Birleşik Arap Emirlikleri Sistemleri yapılarında tayfun üretimi geçen ay durmuştu. İngiliz hükümetinin 2009’dan beri yeni bir tayfun sipariş etmemiş olması ve F-35’i işçilerin endişelerinde bir artış olarak tercih etmiş olması. BAE Systems, istenen dalgalanmalara alışık olduğunu açıkladı.
Türkiye’nin Eurofighter’ın işe alımına yaklaşımı hem Avrupa savunma endüstrisini canlandıracak hem de Türk Hava Kuvvetleri’nin modernizasyonunda önemli bir adım olacak. Resmi Deklarasyon İstanbul Fuarı’nda planlanıyor.
İlk sinyal NATO zirvesinden geldi
Geçen ay Hollanda, Lahey’de düzenlenen NATO zirvesinde Başkan Erdoğan ve Alman Şansölyesi Friedrich Merz bir araya geldi ve önemli bir toplantı yaptı. Röportajdan sonra, “Eurofighter’ın Türkiye’ye teslim edilmesi daha gerçekçi olur” ve Şansölye Merz liderliğindeki Alman hükümeti bu anlaşmanın bu anlaşmanın önünde önlemek istemiyor “.

Kenan Parto: “Süreç olumlu ilerliyor”
İstanbul’daki Birleşik Krallık’ın genel konsolu Kenan Pastoro, Typhoon Eurofighter savaş uçaklarının satın alma sürecinin olumlu ilerlediğini ve projenin dört ülkesinin satışı incelediğini söyledi. Postero, Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu vurguladı ve tüm ülkelerin bu satışın önemine inandığını ifade etti.
Buna ek olarak, İngiltere ve Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesi için müzakereler çok olumlu olmuştur ve büyük ilerleme kaydedilmiştir. Her iki tarafın da görüşme kursundan memnun olduğu ve ikinci turda görüşmesi beklendiği belirtildi.

Erdoğan: “Mümkün olan en kısa sürede teslimat alacağız”
Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (TRC) ziyaretinden sonra geri dönüşte yaptığı açıklamada açıkladı. Neye baktıklarını gördüm ve umarım bu adımları atarız. “

3 savunma devi tarafından üretildi
Airbus ve Leonardo tarafından üretilen Avrupa’daki üç büyük savunma şirketi tarafından üretilen Eurofighter’ların özellikleri:
Bir av uçağıdır – en yüksek hızda 2.390 km/s ile iki EJ200 Eurojet motorlu bombalama.
Uzunluk: 15.96 m (52.4 feet)
Mürettebat: 1 (2)
Kanatın açılması: 10.95 m (35.9 feet)
Kanatın Açılması: 5.28 m (17.3 feet)
Ala Alanı: 51.2 m²
Boş ağırlık: 11.000 kg (24.000 pound)
Yüklü Ağırlık: 16.000 kg
Maks. Soket ağırlığı: 23.500 kg (51.800 pound)
Motor: 2 x Eurojet EJ200 Ard Yakma Turbofan
Motor Gücü: Her biri 60 kN (13.500 lbf)
Yakıt kapasitesi: 5.000 kg (11.020 lb)
Maksimum hız:
Yüksek irtifa: (2495 km / 1550 mil var)
Deniz seviyesinde: Mach 1.25 (1530 km / I 950 mil / saat var)
Menzil: 2900 km (1.800 milyon)
Servis aralığı: 19812 m (65.000 feet [343] [344] )
Tırmanma: 315 m / s [345] (62.000 feet / Dak [346] )
Güç/ağırlık oranı: 1.15
Kullanabilecek silahlar
Toplar: 27mm Mauser
Fuzeler: AGM-84 TAPOON, AGM-88 Zarar, AGM Armiger, AIM-9 Sidewinder, AIM-132 ASRAAM, AIM-12 AMRAAM, IRIS-T, MBDA Meator, Alarmlar, Fırtına Gölgesi (aka “EG”), Brimstone, Taurus, Penguin
Bombalar: Paveway 2, Paveway 3, Paveway Geliştirilmiş, Reçel