Moldova, Rusya'yı seçimler öncesinde devlet binalarına karşı vandalizm düzenlemekle suçladı
Moldova'nın Batı yanlısı hükümeti, Rusya'yı Ekim seçimleri öncesinde devlet binalarına karşı vandalizm eylemleri düzenlemekle suçlayarak iki ülke arasındaki gerilimi artırdı.
Moldova'nın başkenti Kişinev'de hükümet ve devlet binalarına yönelik son saldırılardan Moskova sorumlu tutuldu ve Rusya'nın gelecek ay yapılacak seçimleri etkilemeye çalıştığı belirtildi.
Dört hafta sonra, 20 Ekim'de ülkede hem cumhurbaşkanlığı seçimleri hem de Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin referandum yapılacak.
Hükümet defalarca Rusya'yı ülkeye karşı “melez bir savaş” yürütmekle, yerel seçimlere müdahale etmekle ve hükümeti devirmek ve AB'ye katılım sürecini rayından çıkarmak için geniş çaplı dezenformasyon kampanyaları yürütmekle suçladı.
Yüksek Mahkeme ve eyalet yayın kuruluşlarının binalarına Cuma sabahı erken saatlerde boya püskürtüldü. Perşembe akşamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da boyandı.
Polis, çok sayıda kişinin tutuklandığını ve saldırıları Moskova'nın gerçekleştirmiş olabileceğine dair herhangi bir belirti olup olmadığını araştırdıklarını söyledi.
ABD'den Moldova'ya destek
Mayıs ayında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, enerji güvenliği ve Rus dezenformasyonuna karşı Moldova'ya 124 milyon avroluk yardım sözü verdi.
Kişinev ziyareti sırasında Blinken, “Bu, Moldovalıların Rus müdahalesine direnme, özgür ve adil seçimler düzenleme, Avrupa Birliği ve Batı entegrasyonuna doğru ilerlemeye devam etme ve daha büyük ekonomik fırsatlar yaratma yeteneğini destekleyecektir” dedi.
Nüfusu 2,5 milyon civarında olan Moldova, doğal gaz tedariğinde tamamen Rusya'ya bağımlıydı. Moskova'nın 2022 kışında arzı önemli ölçüde azaltmasının ardından büyük bir enerji kriziyle karşı karşıya.
Moldova'nın enerji sorunları, ülkenin Sovyet döneminden kalma enerji sistemlerinin Rus ordusu tarafından ağır darbe alan Ukrayna'nın sistemlerine bağlı olması nedeniyle geçici elektrik kesintileri yaşamasının ardından o yıl daha da kötüleşti.
Rusya'nın Transdinyester'deki etkisi
Rusya'nın yaklaşık iki yıl önce Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir işgal başlatmasından bu yana, komşu Moldova'da Moskova'nın da burayı hedef alabileceği endişeleri arttı.
Ukrayna gibi Moldova da Batı'ya yakın ve AB'ye katılmayı hedefleyen eski bir Sovyet cumhuriyetidir.
Moldova 1991 yılında eski Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı ve 1990'ların başındaki kısa bir savaşın ardından Transdinyester, Moldova'dan bağımsızlığını ilan etti.
Her ne kadar Transdinyester'in bağımsızlığı Rusya dahil hiçbir Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülke tarafından tanınmasa da Kremlin dostu bölge, büyük ölçüde Moldova ile Ukrayna arasındaki konumu ve ev sahipliği yaptığı askeri üs nedeniyle savaş sırasında gerilim noktalarından biri haline geldi. 1.500 Rus askeri.