Malezya, BM Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisini eleştirdi: Keyfi olarak kullanılmamalı – Son Dakika Dünya Haberleri
Malezya Dışişleri Bakanı Muhammed Hasan, New York'ta düzenlenen 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuştu.
Dünyanın pek çok insan için 79 yıl öncesinden daha güvenli olmadığını belirten Hasan, savaşın uzaktan ve cezasızlıkla yürütülebildiği bir dönemde olduğumuzu kaydetti.
Hasan, “Küresel yönetimin Filistin soykırımını ele alma konusundaki başarısızlığıyla ilgili olarak dünya tarihinde kritik bir andayız ve dünya liderlerinin bu korkunç suçlara son vermeye yönelik korkunç tepkileri dünya çapında yankılandı.” dedi.
Pek çok kişinin Gazze halkı için adalet arayışında olduğunu ve ateşkesin sağlanması için çaba harcadığını belirten Hasan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki veto yetkisi nedeniyle seslerinin defalarca susturulduğunu vurguladı.
Hasan, BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto mekanizmasının kitlesel baskıyı mümkün kılmak için istismar edildiğine dikkat çekerek, ateşkese varılamamasının artık haklı gösterilemeyeceğini söyledi.
Soruna artık el atmanın zamanının geldiğini belirten Hasan, şöyle konuştu: “Veto hakkı keyfi olarak kullanılmamalı. İnsanlığa karşı suçlar ve sivil altyapıya yönelik saldırılar istisna olmalıdır.” dedi.
Hasan, demokratik olmayan veto yetkisinin sınırlandırılması veya tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı. “Güvenlik Konseyi'nin aşağılayıcı etkisizliği, çoğunluğun sesinin hakim olduğu bu Genel Kurul'un güçlendirilmesiyle düzeltilmelidir.” değerlendirmesini yaptı.
İsrail'in Soykırım Sözleşmesi ve insan hakları anlaşmaları dahil tüm uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurgulayan Hasan, birkaç ay önce dünyanın İsrail temsilcisinin Genel Kurul salonunda BM Şartı metnini yırtarak Birleşmiş Milletler ile alay ettiğini gördüğünü hatırlattı. .
Filipin Dışişleri Bakanı Enrique Manalo konuşmasında dünyanın her zamankinden daha hızlı değiştiğini söyledi.
Manalo, BM'nin de bu duruma ayak uydurması gerektiğini vurgulayarak, bunun BM Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması ve BM Genel Kurulu'nun “yeniden canlandırılması” gerektiğini kaydetti.
Manalo, Gazze, Ukrayna, Yemen, Sudan, Myanmar ve Kongo'daki insanların acılarına etkili bir şekilde yanıt verebilmek için uluslararası toplumun daha fazla desteğine ihtiyaç olduğunu açıkladı. “Ukrayna ve Gazze'de zorla yerinden edilen kişilerin sayısındaki artış, daha derin bir kolektif sorumluluk duygusuna duyulan ihtiyacı gösteriyor.” dedi.