Bergama’da yüzey araştırmasında yaklaşık 4 bin 500 yıllık tanrıça figürü bulundu – Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri
Çok katmanlı bir kültürel peyzaj alanı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama Antik Kenti, dünyanın ilk psikoterapi yönteminin uygulandığı Asklepion ve 7 kiliseden biri olan Kızıl Avlu gibi önemli tarihi eserlere sahiptir. İncil’de bahsedilmiştir.
Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan antik kent, aynı zamanda Asya kıtasının en büyük kütüphanesine de ev sahipliği yapıyor. Tarihte ilk parşömen üretiminin yapıldığı Bergama’daki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Alman Arkeoloji Enstitüsü ekibi ve Türk uzmanlar tarafından yürütülüyor.
Bu yıl bölgede yapılan yüzey araştırmasında, Tunç Çağı’na tarihlenen ve tarih öncesi inanç sistemine ait olduğu düşünülen 4,5 santimetre yüksekliğinde bir mermer bulundu.
“BULDUĞUMUZ İDOL TROİA’DAKİ İDOL BENZER”
Kazı başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü prof. Felix Pirson, AA muhabirine, modern arkeolojinin sadece kent merkezlerinde değil, kentlerin çevresinde ve baskın bölgelerde de araştırma yaptığını söyledi.
Yüzey araştırmalarında haritalar, uydu fotoğrafları ve jeofizik araştırmalardan yararlandıklarını söyleyen Pirson, aynı zamanda antik kentlerin çevresindeki yaşamı da öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.
Bakırçay Ovası’nda yüzey araştırmalarının sürdüğünü belirten Pirson, şöyle konuştu:
“Bir höyükte bulduğumuz yaklaşık 4,5 santimetrelik mermer idol (tanrıça heykelciği) bu yılın en önemli buluntusuydu. Yaklaşık 4.500 yıllık bir buluntu. Küçük mermer figür çok detaylı değil. ama bir nevi modern sanat eseri gibi. Bunun bir Tunç Çağı kültü, belki de o bölgenin kurucusu bir tanrıça olduğunu düşünüyoruz. Tam olarak bilmiyoruz ama bulduğumuz idolün o dönemdekilere benzediğini biliyoruz. Troya Çünkü bu idol bize bu bölgede ne kadar yüksek bir kültürün var olduğunu gösterdi. Genel olarak Batı Anadolu’nun tarihöncesi hakkında çok fazla bilgimiz yoktu ama Bakırçay ovasının tamamı hakkında çok az bilgimiz vardı. sadece fakir bir tarım alanı değil, aynı zamanda oldukça kültürel bir alan.”
Tarih öncesi Bergama’ya ilişkin çok az bilgi bulunduğunu vurgulayan Pirson, özellikle Erken Tunç Çağı döneminde benzer buluntulara rastlanmadığını söyledi.
Manisa Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Celal Bayar ve Bergama Antik Kenti Kazıları Başkan Yardımcısı. Dr. Güler Ateş ayrıca idolün Bergama ve çevresinin belli bir inanç coğrafyasının parçası olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Benzer bir figürün Truva’da bulunduğunu belirten Ateş, şunları söyledi: “Batı Anadolu’da bulunan tipik idollerden biri. Bergama ve çevresinde bugüne kadar benzer bir idolün bulunmaması bizim için önemli. önemli.” dedi.