Güncel Haberler

Türkiye normalleşme sürecine hazırlanıyor: Azerbaycan ve Ermenistan o tarihte anlaşmaya varabilir – Son Dakika Dünya Haberleri

Azerbaycan ile Ermenistan'ın bu yılın sonuna kadar kalıcı bir anlaşma imzalayacağını, buna paralel olarak Türkiye'nin de Ermenistan ile normalleşme sürecinde somut adımlar atmayı hedeflediğini belirtmek gerekir.

Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile Hakan FidanGündemde ikili ilişkiler ile güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler yer alıyor.

Diplomatik kaynaklar, güncel bölgesel gelişmeler çerçevesinde Kafkaslar'da Ankara-Bakü-Erivan ekseninde son dönemde artan diplomatik trafik bağlamında gelişmelerin ele alınacağını, iki Dışişleri Bakanının Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barışı gözden geçireceğini söyledi. . Türkiye-Ermenistan normalleşme görüşmeleri ve süreçleri.

İki bakanın ikili ilişkiler çerçevesinde ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere farklı sektörlerdeki işbirliklerini görüşmesi bekleniyor.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ANLAŞMASI KASIM AYINDA İMZALANACAK MI?

Ankara görüşmelerinin gündeminin en önemli maddesi Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı bir barış anlaşmasına yönelik müzakereler olacak.

Bunun en önemli nedeni Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin aynı zamanda Azerbaycan-Ermenistan anlaşmasına da bağlı olmasıdır.

Türkiye ve Azerbaycan, Kafkasya'da barış ve istikrar ortamının sürdürülmesi ve Ermenistan ile yeni bir işbirliği döneminin başlatılması için Erivan'ın bu fırsatı değerlendirerek barış anlaşması yönünde adımlar atması gerektiğini vurguluyor.

İki bakanın bu mesajı özellikle Ankara'da yenilemesi bekleniyor.

2020 Karabağ Savaşı'nın ardından Azerbaycan ve Ermenistan, iki ülkenin kesin sınırlarını belirleyecek, ilişkilerinin gelecekte kurulacağı ilke ve temelleri belirleyecek kalıcı bir barış anlaşması için müzakerelere başladı, ancak taraflar henüz anlaşmaya varmadı. Aralarındaki derin anlaşmazlıklar ve üçüncü tarafların müdahaleleri nedeniyle imza aşamasına gelindi.

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları en son ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü. Anthony BlinkenTemmuz ayında arabuluculuğunda bir araya geldiler.

Blinken, müzakerelerde büyük ilerleme kaydedildiğini ve anlaşmanın yakın zamanda imzaya hazır olabileceğini vurguladı.

Haberler
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Mayıs ayında anlaşmanın Kasım ayında imzalanabileceğini söylemişti.

Kasım ayının önemi: 11-22 Kasım arası Azerbaycan kutlamaları BM COP 29 iklim zirvesiNeye ev sahipliği yapacak?

ZENGEZUR KORİDORU ŞİMDİLİK GÜNDEM DIŞINDA

Taraflar arasında anlaşmanın önümüzdeki aylarda imzalanabileceği yönündeki umutları güçlendiren son gelişme ise Bakü ve Erivan'ın en tartışmalı konular arasında yer alması. Zengezur Koridoruİlgili maddenin sözleşme metninden çıkarılmasına karar verildi.

Özellikle Azerbaycan açısından büyük önem taşıyan Zengezur Koridoru, anlaşmaya varılmasının ardından tarafların yeniden görüşeceği konular arasında yer alacak.

Azerbaycan için bir diğer önemli şart ise Ermenistan anayasasında Karabağ'a yapılan atıfların kaldırılmasıdır.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan ve Türkiye'ye atıfta bulunarak, Ermenistan'ın komşu ülkelerle ilişkileri sağlıklı bir şekilde tanımlayabilmesi için yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov'un, Ermenistan ile devam eden müzakereler ve bundan sonra atılabilecek adımlar konusunda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a brifing vermesi bekleniyor.

ANKARA-ERİVAN NORMALLEŞME SÜRECİ İLERLİYOR

Bakan Fidan'ın, Bayramov'a Ankara-Erivan normalleşme süreci hakkında bilgi vermesi ve her şeyden önce iki ülkenin özel temsilcilerinin son toplantısının ardından atılan adımları anlatması bekleniyor.

Türk ve Ermeni özel temsilcileri Serdar Kılıç ve Ruben Rubenyan, iki yıllık aradan sonra beşinci normalleşme görüşmelerini Türkiye-Ermenistan sınırındaki Alican-Margara sınırında gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz ayın sonlarında yapılan toplantıda taraflar, iki ülke arasında mevcut ancak işletilemeyen Akyaka-Akhurik demiryolu sınır kapısının faaliyete geçmesi için gerekli teknik konuları ele aldı.

Bu gelişme, her iki tarafın da 1993'ten bu yana kapalı olan sınırların normalleşme süreci tamamlandıktan sonra yeniden açılmasını istediğini göstermesi açısından sembolik değer taşıyor.

Bakü ile Erivan arasında müzakerelerin ilerlediği süreçte Ankara'nın Erivan'la teması, bölgesel barış anlaşmalarının tamamlanması açısından kayda değer bir gelişmeyi temsil ediyor.

Bugün Ankara'da yapılacak görüşmelerde her iki sürece ilişkin değerlendirmelerin yapılması, Türkiye ve Azerbaycan'ın koordinasyon içinde gelişmeleri takip ederek gerekli önlemleri alması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu