Sokak hayvanı yasa tasarısı: “Ötenazi” kelimesi kaldırıldı, kediler kapsam dışı
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devam eden tartışmalarda hayvan hakları konusunda ilerleme kaydedilmesine rağmen muhalefet temsilcileri ötenaziye karşı çıkmaya devam ediyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısında Pazartesi akşamı yapılan değişiklikle “ötanazi” kelimesi tekliften çıkarıldı ve kediler kapsam dışı bırakıldı.
Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci başkanlığında yapılan görüşmelerde, teklifte Veteriner Hizmetleri Kanunu'nun dokuzuncu maddesinin üçüncü fıkrasına atıf yapılmasına karar verildi.
Veteriner Hizmetleri Kanununun dokuzuncu maddesinin üçüncü fıkrasında şu ifadeler yer almaktadır:
“Hayvanlara ötenazi yasaktır. Fakat,
a) Hayvanlarda acı ve ıstırap veren veya iyileşme sağlanamayan hastalıkların varlığı,
b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığını önlemek veya ortadan kaldırmak amacıyla veya insan sağlığı açısından risk teşkil eden durumlarda,
c) Davranışlarının insan ve hayvanların yaşamı ve sağlığı açısından tehlike oluşturması ve olumsuz davranışlarının kontrol edilememesi durumunda veteriner hekim ötenazi yapılmasına karar verebilir. Ötenazi bir veteriner hekim tarafından veya bir veteriner gözetiminde gerçekleştirilir.”
Tasarının dördüncü maddesinde de değişiklik yapıldı. Bu kapsamda “Huzurevlerine getirilen hayvanlar Bakanlığın kayıt sistemine kaydedilmekte, rehabilite edilenler sahiplenilene kadar huzurevlerinde barındırılmaktadır”. Açıklama, “Huzurevlerine alınan hayvanlar Bakanlığın veri sistemine kaydediliyor ve rehabilite edilen köpekler sahiplenilene kadar huzurevlerinde tutuluyor.” şeklinde değiştirildi.
Çoğunlukla kabul edilen dördüncü maddedeki “rehabilite edilmiş” ibaresi “rehabilite edilmiş köpekler” olarak değiştirildi ve kediler kapsam dışı bırakıldı.
Muhalefetin tepkisi
Tasarıda “ötanazi” kelimesinin kaldırılması hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görülse de muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığı yönünde itirazlarını dile getirdi.
Muhalefet temsilcileri, Veteriner Hizmetleri Kanunu'nun dokuzuncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki açıklamaların ötenaziyi tamamen dışlamaması nedeniyle, hayvan kitlelerinin öldürülmesini önlemek için yasa tasarısının tüm maddelerinin yeniden düzenlenmesi ve net ifadelerle güncellenmesi gerektiğini savundu.
Türkiye'de son aylarda bir kısmı ölümle sonuçlanan sokak köpeği saldırılarının artması, kuduz riski ve sokak köpeklerinin toplanması gibi sorunları gündeme getirirken, barınaklarda ve sokaklarda hayvanların vahşice öldürülmesi de bir diğer sorun. konunun boyutu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK) ortak çalışması sonucu ortaya çıkan tasarı, incelenerek hazırlandı. dünyanın her yerinden örnekleri ve meclis grubuyla birlikte ilk günden itibaren hayvanseverlerin gözü önünde oldu.
Sahiplendirilen köpeklerin kısırlaştırma, dijital kimliklendirme ve çipli takip uygulamalarına devam edilecek.
Ayrıca önerilen yeni kanuna göre idarelerin görevleri yeniden düzenlenecek ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sahipsiz hayvanlara yönelik bütçesi artırılacak.
Başıboş hayvanların sokakta olmasını istemeyen gruplar, özellikle köpek saldırılarından yaralananlar ve hayatını kaybeden çocukların aileleri ötenaziyi savunurken, muhaliflerden ve hayvanseverlerden tepkiler sürüyor.